Frågor och svar

Här har vi samlat frågor som du kan tänkas vilja ha svar på om fiber för er som bor i lägenheter med fiber från Botkyrka Stadsnät.

Botkyrka Stadsnät är ett kommunalt ägt bolag, som har till uppgift att bygga ut en ny infrastruktur för telekomtjänster i kommunen. Den nya infrastrukturen består av fiber.

Fibern vi talar om är en speciell sorts glasfiber, över fibern går det att överföra data mycket snabbare än över gamla nät av koppar eller mobila nät.

Fiber har en överlägsen förmåga att snabbt och stabilt överföra data, din internetuppkoppling blir alltså jättesnabb. Den högsta hastighet som våra tjänsteleverantörer erbjuder idag är 1 000 Mbit/s, som jämförelse brukar bredband via telejacket vara på högst 24 Mbit/s.

Den höga hastigheten är till nytta om du jobbar hemifrån, tittar på tv över nätet (Play-tjänster) eller har många enheter anslutna till internet samtidigt (datorer, surfplattor, telefoner, tv-apparater mm).

Den höga kapaciteten i fibernätet gör inte bara att man kan få snabba tjänster, det ryms även väldigt många leverantörer att välja på. Fördelen är ett brett utbud, men även att tjänsteleverantörerna får tävla om att få dig som kund.

Det finns många att välja mellan. Du kan se aktuellt utbud i portalen, klicka på Zmarket-knappen nedan. Ansluter du datorn till vårt uttag kommer du automatiskt dit.

Du ska alltid göra din felanmälan till din tjänsteleverantör, det är de som har hela supportansvaret.

Om de finner att felet inte finns i din eller i deras utrustning så kommer de att kontakta oss på Stadsnätet för att vi ska felsöka, men du som kund behöver bara ha kontakt med din Tjänsteleverantör.

Kontaktuppgifter till din tjänsteleverantör hittar du här.

Så här beställer du dina tjänster

När du är ansluten till Stadsnätet och startar din dator som är kopplad till din tjänstedelare kommer du direkt till vår portal Zmarket när du går in i webbläsaren. Här finner du alla våra tjänsteleverantörer och deras utbud för Internet, TV och Telefoni.

Har du ingen dator går du in på botkyrka.zmarket.se från din telefon eller surfplatta och söker på din adress samt eventuellt lägenhetsnummer där du bor. Du väljer de tjänster du är intresserad av och beställer direkt på sajten.

Din tjänstedelare

Koppla in Internet

1. Koppla din dator till Lan1
2. Vill du använda en trådlös router kopplas den till LAN1 istället för datorn

Koppla in TV

3. Koppla din tjänsteleverantörs tv-box till LAN2
4. Koppla din tv till tv-boxen

Tv-boxen och routern får du av din tjänsteleverantör eller köper själv.